Vizuální hyposenzitivita

Dostáváme se k novému článku, kde si společně popíšeme, jak vypadá další z poruch zpracování smyslových vjemůvizuální hyposenzitivitu. Jedná se o odchylku, kdy jsme nedostatečně citlivý vůči světlu a/nebo barvám. To vůbec neznamená, že bychom měli špatný zrak. Celá porucha tkví pouze v tom, že náš mozek chybně zpracovává vizuální vjemy, stejně tak, jak tomu bylo u vizuální hypersenzitivy, jen trochu opačným způsobem.

Podívejme se na nejběžnější symptomy, které naši poruchu charakterizují.

Hlavním symptomem je fakt, že jsme nedostatečně citliví vůči světlu a/nebo barvám. Objekty se nám zdají tmavší, než skutečně jsou, a barvy se jeví jako mnohem méně jasné, než jsou v realitě. Můžeme mít celý život zvláštní pocit, že žijeme v zšeřelém světě. Občas máme problém rozpoznat, kde končí jeden objekt a začíná druhý. Náš zrak může být rozmazaný, a to buď na periferiích, nebo v centrálním poli našeho oka. Často se díváme do jasných světel, abychom tak tělu dodaly potřebné vizuální stimuly. Jako děti jsme možná rádi zíraly do slunce nebo si svítily baterkou přímo do očí. Někdy excesivně pohybujeme rukama před očima nebo koukáme na pohybující se objekty, neboť tímto způsobem alespoň z části uspokojíme naše smyslové potřeby. Když kreslíme, používáme velmi syté barvy. Také možná rádi nakupujeme oblečení výrazným barev nebo se jakýmkoli způsobem obklopujeme právě oněmi sytými barvami. Můžeme mít problém s vnímáním vzdálenosti a koordinací ruky a oka, proto se naše písmo občas jeví jako nečitelné nebo nám například činí obtíže chytit hozený míč.

Všechny uvedené symptomy naznačují, že nejspíše trpíme visuální hyposenzitivitou, pokud se v nich najdeme. Co dělat, abychom minimalizovali naše potíže? Dívejme se do jasných světel, jak jen to je možné, samozřejmě bezpečně, abychom si nepoškodili zrak. Používejme syté barvy, jak moc potřebujeme. Také existují možnosti jako zakoupení si rychle se pohybujících objektů, které nám dodávají potřebné smyslové stimuly. Můžeme si také vyrobit senzorickou láhev. Koukněte na video pod článkem, které obsahuje návod, jak si právě onu věc vyhotovit.

S vizuální hyposenzitivitou nemám osobní zkušenosti. Pouze jsem jednou vyzkoušela pobyt ve tmě, kdy se na určitou dobu, v mém případě na týden, zavřete do zcela temné, téměř zvukotěsné chaty. Zde jsem zažila senzorickou deprivaci, takže vím, jak bolestivé může něco takového být. Doslova jsem cítila, jak potřebuju světlo. Nestyďte se používat senzorické pomůcky všude, kde potřebujete! Plně vás v tom podpořím.

Našli jste se ve výše popsaných symptomech? Pokud ano, jaké máte zkušenosti? Přejete si zodpovědět některé otázky? Napište nám dolů do komentářů. Nezapomeňte, jsme tu pro vás!

Zde vkládám video o tom, jak si vyrobit senzorickou láhev. Je sice v angličtině, ale nemusíte umět anglicky na to, abyste vše pochopili. Snad najdete inspiraci!


Komentáře

  1. Ahoj, chtěla jsem se zeptat, odkud čerpáš všechny tyto informace? Všechny tvé články jsou tak krásně strukturované a přitom snadno pochopitelné, že to vypadá skoro, jako bys to všechno věděla z hlavy! Každopádně tě musím znovu pochválit, protože tyhle věci by se mi možná kdysi zdály těžké na pochopení, ale teď všechno dává smysl. Moc se mi líbí, jak všechno ukazuješ na příkladech a píšeš i své zkušenosti. Už se těším na další články!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já to v podstět už znám z hlavy. Jinak jsem ty informace dříve načerpala na různých anglických stránkách nebo jsem je odposlouchala z anglických youtube videí. Teď, když píšu články, udělám vždy takový souhrn z toho, co znám, dám tomu strukturu a vydám to. Když si náhodou nejsem něčím jistá, kouknu na jednu ze svých stránek a tam ty informace dohledám.
      Jinak moc děkuju za komentář. Jsem ráda, že aspoň, někdo komentuje naše články. Moc mě to těší.

      Vymazat
  2. Dobrý den, děkuji za fundovaný článek. Nevím, jestli jsem to přehlédl nebo nedával pozor, ale zajímala by mě, jak se řeší korekce takové vady. Pomáhají brýle, operace, terapie? Vím, že dnes je těch možností spousta, tak jsem se chtěl jenom zeptat. Děkuji za vaši odbornou odpověď a přeji vám hezký den. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat