Chuťová hyposenzitivita

Chuťová hyposenzitivita je jednou z forem poruchy zpracování smyslových vjemů. Způsobuje, že jsme nedostatečně citlivý vůči chutím. V našem mozku zkrátka a dobře dochází k chybnému vyhodnocení, roztřídění a zpracování informací z chuťových buněk. Právě na to pak navazuje množství problémů, s kterými se za chvíli společně seznámíme.

Pojďme se tedy vrhnout do popisu příznaků, které tuto poruchu doprovázejí.

Hlavním příznakem jako takovým je zkrátka fakt, že jsme málo citliví vůči chuťovým stimulům. Proto nás neustále pronásleduje pocit, že jsou všechny chutě příliš nevýrazné. Volíme-li si jídlo, pak obvykle vybíráme takové, které má velmi ostrou chuť, je tedy velice slané, kyselé, sladké nebo hořké. Také máme neustále tendenci si donekonečna kořenit či přisolovat potravu. Většinou jsme schopni sníst úplně všechno. Nemáme jídla, která by nám vyloženě nechutnali, nebo jich je jen velmi omezený počet. Taktéž se nám obvykle nedělá z žádných potravin špatně. Pouze cítíme potřebu po silných chuťových vjemech, proto tedy preferujeme ostré chutě. V některých případech nám může velmi chutnat zubní pasta nebo dokonce ústní voda. Jako děti si s oblibou strkáme do úst nejrůznější předměty a zjišťujeme, jak chutnají, přičemž takto činíme v mnohem větší míře a mnohem déle než ostatní děti. Také si často cucáme prsty nebo vlasy, někdy dokonce jako dospělí.

To bychom tedy měli příznaky poukazující na to, že disponujeme právě chuťovou hyposenzitivitou. Pokud jste se našli v mnohých z nich, pak touto poruchou zjevně trpíte. Představme si nyní několik kompenzačních strategií, které by nám mohli pomoct vypořádat se se světem okolo sebe. Vybírejme si taková jídla, která nám poskytují potřebnou senzorickou stimulaci, zároveň však dbejme na to, aby byla co nejvíce zdravá. Pokusme se vyhnout nezdravým potravinám, a to i v případě, jsou-li nám příjemné. Můžeme taktéž vyzkoušet žvýkání žvýkačky nebo cumlání pokud možno zdravého bonbónu. Vyhněme se cucání prstů nebo vlasů. Vždy si místo toho raději vezměme právě bonbónek.

Sama chuťovou hyposenzitivitou netrpím, nemám tedy žádné osobní zkušenosti, které bych s vámi mohla sdílet. Každopádně by však mělo být jasné, že se může jednat o velmi nepříjemnou poruchu. Nebojte se užívat vaše vlastní kompenzační strategie, jak jen potřebujete!

Tušíte, že byste mohli mít tuto poruchu? Chtěli byste nám povyprávět o vašich zkušenostech nebo položit otázku? Napište nám do komentářů. Přitom nezapomeňte, jsme tu pro vás!


Komentáře