Čichová hyposenzitivita

Čichová hyposenzitivita je jednou z forem poruchy zpracování smyslových vjemů, konkrétně pak tou ovlivňující naše vnímání pachů. Pokud jí trpíme, náš mozek nedokáže správně zpracovat a roztřídit čichové vjemy, které do něj přichází.

Pojďme se nyní společně podívat na základní symptomy této odchylky.

Jsme-li hyposenzitivní vůči čichu, pak zkrátka a dobře nevnímáme nejrůznější vůně tak moc, jak bychom měli. Může se stát, že si vůbec nevšimneme pachů, které jsou pro ostatní velmi nepříjemné. Obecně pak máme problém rozlišit, co voní libě a co naopak páchne. To často vede k tomu, že nepoznáme zkažené jídlo podle jeho zápachu. Musíme si tedy dávat velký pozor, abychom něco zkaženého nesnědli. Je také potřeba si uvědomit, že jako lidé s čichovou hyposenzitvitou, neustále žijeme v pocitu, že se nám nedostává dostatečného množství čichových stimulů. Proto máme tendenci neustále čichat k věcem kolem sebe, obzvláště jako děti. Seznamujeme-li se s novými lidmi, můžeme se rozhodovat zda je budeme mít rádi nebo ne na základě toho, jak voní. Obvykle se nám zamlouvají výrazné parfémy či pěny do koupele, poskytují nám totiž potřebnou senzorickou stimulaci.

To by tedy byly nejdůležitější příznaky naší poruchy. Pokud jste se našli ve většině z nich, pak budete nejspíše hyposenzitivní vůči čichovým vjemům. V takovém případě je důležité najít si použitelné a prospěšné strategie, jak zvládat svět kolem sebe. Můžeme si například zakoupit množství výše zmíněných silných parfémů nebo si do domu pořídit aromalampy či vonné tyčinky. Celkově pomáhá obklopit se spoustou vůní. Také se naučme rozpoznávat nepříjemné pachy od těch příjemných. Zvláště se pak zaměřme na to, jak poznat zkažené jídlo.

Sama touto odchylkou netrpím, nemohu proto poskytnout vlastní zkušenosti. Každopádně, nejdůležitější ze všeho je využívat kompenzačních strategií jak jen to jde. Pomůže nám to lépe se vypořádat s tímto světem.

Tušíte, že byste mohli mít tuto poruchu? Znáte někoho, kdo jí nejspíše disponuje? Chtěli byste zodpovědět vaše otázky? Napište nám do komentářů. Nezapomeňte přitom, jsme tu pro vás!


Komentáře