Dyskalkulie

Dnes budeme opět pokračovat v sérii našich článků o specifických poruchách učení. Tentokrát přišla na řadu dyskalkulie.

Ta, velmi zjednodušeně řečeno, zkrátka zahrnuje problémy s počítáním. Existuje více druhů dyskalkulií, z nichž všechny vedou v konečném důsledku k nesnázím s počty. Někteří dyskalkulici mají potíže pochopit základní matematické principy, nerozumí tomu, co je to sčítání, odčítání či násobení, nechápou základní slovní úlohy, příklady se učí nazpaměť. Jiní, jako například já, mají problém v hlavě provádět jednotlivé početní operace, a to i tak banální, jako je například 27+5. Dalším typem této odchylky je takzvaná lexikální dyskalkulie, kdy se člověku míchají čísla do sebe. Místo 82 může například napsat nebo přečíst 28, nebo klidně 12, záleže na závažnosti poruchy. To je dáno mimo jiné také tím, že si špatně přiřazuje názvy čísel k číslům samotným, například slovo sedm k číslici 7. Také si často plete znaménka jako + a -. Jiní dyskalkulici mají problém pochopit samotný koncept čísel. Vysvětleme si to na jednoduchém případu. Takto postižený dyskalkulik špatně nebo vůbec porozumí faktu, že tři koláče v košíku jsou to samé jako tři jablka, že je objektů zkrátka a dobře stejný počet, že lze trojku aplikovat na více věcí, ne pouze na jeden konkrétní případ. Z toho plyne problém s determinováním množství, určením, které číslo je větší a které menší. To se v praxi projevuje jako problém s převody jednotek a zaokrouhlováním, stejně tak jako trablemi během klasického počítání.

Sama má právě onu výše zmíněnou lexikální dyskalkulii. Navíc nedovedu sčítat, odčítat, násobit a dělit ani ty nejlehčí počty, aniž bych si vše zapsala na papír nebo použila kalkulačku. Také často řeknu místo 100 třeba 1000. Pletou se mi čísla do sebe, vyslovuji i píšu je špatně. Moje setra dle mého názoru také trpí dyskalkulií. Jde opět o poruchu, která koluje v naší rodině.

Být dyskalkulikem mi nijak nepomáhá, zároveň mi to však nijak nevadí. Občas mám problém neplést si čísla a psát je správně na papír, ale při velkém množství koncentrace dovedu vše zvládnout.

Je mezi vámi někdo, kdo má právě dyskalkulii? Jak závažné jsou potom vaše problémy? Myslíte si, že byste touto poruchou mohli trpět, ale nejste si jisti? Máte jakoukoli otázku, již chcete položit? Pokud ano, neváhejte a napište nám do komentářů

V příštím článku se společně seznámíme s dysmúzií! Nevíte, co ono cize znějící slovo znamená? Pak zůstaňte s námi. Jsme tu stále pro vás!

Komentáře