Chuťová hypersenzitivita

Všechny vás vítám u nového článku! Dnes si společně přestavíme další poruchu zpracování smyslových vjemů, chuťovou hypersenzitivitu. Jedná se zkrátka a dobře o takovou odchylku, kdy jsme nadměrně citlivý vůči chuťovým vjemům. Náš mozek potom zpracovává signály vyslané z chuťových buněk v našich ústech jiným způsobem, než je tomu u běžné populace. Díky tomu vyhodnotíme normální chuťový podnět jako velmi výrazný a důležitý.

Pojďme se společně podívat na hlavní symptomy této poruchy, abychom si v celé věci udělali jasno.

Nejdříve ze všeho je třeba zdůraznit, že jsme jednoduše přecitlivělí vůči chuti. Z toho pak vyplývají následující příznaky. Často jsme velmi vybíraví v jídle, protože nesneseme silné hořké, slané, sladké nebo kyselé chuťové vjemy. Naopak preferujeme jídla s neutrální (nebo téměř neutrální) chutí. Stejně tak je tomu u nejrůznějších nápojů.  Můžeme odmítat olíznout poštovní známku nebo obálku, protože nám vadí chuťový vjem, který poskytují. Také nám může být výrazně nepříjemná chuť zubní pasty nebo ústní vody. Obvykle neradi zkoušíme nová jídla, máme totiž strach z toho, jak budou chutnat. Nutno též dodat, že se nám ze silných chuťových stimulů často dělá špatně, je nám na zvracení, nebo dokonce zvracíme. Vždy však existují takové chutě, které nám vyhovují, jen je někdy třeba dlouho hledat.

To by tedy byly příznaky chuťové hypersenzitivity. Pokud jste se v nich našli, existuje velká šance, že touto poruchou trpíte. Jaké kompenzační strategie použít, abychom minimalizovali naše problémy? Vyberme si taková jídla, která nám nevadí, a ty jezme nejčastěji. Také se snažme postupně si zvykat na ostatní jídla, ne přímo na ty, z kterých je nám na zvracení, ale na ty, která nám vadí relativně málo. Pokud opravdu nejsme schopni pozřít většinu jídel, kupujme si alespoň vitamíny, doplňky stravy nebo nutridrinky.

Sama chuťovou hypersenzitivitou jako takovou netrpím, nemám proto mnoho zkušeností, které bych s vámi mohla sdílet. Příznaky podobné této poruše jsem zažila pouze v době, kdy jsem užívala antidepresivum Zoloft. Všechny chutě se mi najednou zdáli příliš silné a dělalo se mi z nich zle. Chápu tedy, jak může být tato porucha náročná. Nikdy se nestyďte používat vaše vlastní unikátní kompenzační strategie, kdykoli potřebujete!

Poznali jste se ve výše vypsaných příznacích? Znáte někoho, na koho by právě tyto symptomy mohli sedět? Chtěli byste sdílet svou zkušenost nebo položit otázku? Napište nám do komentářů. Jsme tu opět pro vás!


Komentáře