Hmatová hypersenzitivita

Milí čtenáři, dnes se společně podíváme na hmatovou hypersenzitivitu, tedy na jednu z poruch zpracování smyslových vjemů, konkrétně pak na tu ovlivňující naše vnímání doteku, tlaku, bolesti, tepla, zimy a šimrání.

Představme si hlavní symptomy, abychom celé poruše lépe porozuměli.

Prvním a nejdůležitějším příznakem je zkrátka a dobře fakt, že jsme nadměrně citliví na hmatové vjemy. V jednom z předešlých článků nazvaném Smysly jsme si ukázali, že termín hmat v sobě ve skutečnosti zahrnuje 6 samostatných smyslů, konkrétně pak vnímání tlaku, bolesti, doteku, tepla, zimy a šimravého pocitu. Můžeme být hypersenzitivní vůči jednomu z těchto rozdělených smyslů nebo taktéž vůči všem. Je také možné, že jsme nadměrně citliví vzhedem kupříkladu doteku, ale zároveň nedostatečně citlivý vůči bolesti. Existuje mnoho podob, kterých může hmatová hypersenzitivita nabývat.

Pojďme se podívat na konkrétní symptomy, které se mohou objevit, jsme-li přehnaně citlivý na určitou složku hmatu. Nejvíce se pak budeme zabývat přecitlivělostí vůči doteku.

Často je nám velmi nepříjemné, když se nás ostatní dotýkají. Můžeme být vystrašení nebo dokonce agresivní, když se nás někdo dotkne, a to zvláště jako děti. Nejvíce nepříjemné nám jsou zpravidla nečekané doteky. Vyhýbáme se davům nebo větším skupinám lidí, co jen to jde, neboť stát mezi tolika lidmi nám způsobuje výrazně nepříjemné pocity. Také se na místech zaplněných lidmi můžeme obávat nečekaných doteků. Zavrhujeme nošení určitého oblečení, hlavně toho z tvrdých materiálů nebo příliš těsných kousků, protože nám způsobuje nepříjemné smyslové vjemy nebo dokonce bolest. Ze stejného důvodu se záměrně nedotýkáme určitých materiálů a textur. Bolest nebo nepříjemné pocity nám může taktéž způsobovat foukající vítr, voda ve sprše nebo déšť, zvláště pak pokud máme vystavenou holou kůži. Potom úmyslně nosíme dlouhé rukávy a nohavice po celý rok, abychom tak zabránily nepříjemným smyslových vjemům.  Jiní z nás mohou naopak preferovat krátké rukávy a nohavice, protože je jim nepříjemné, jak se jejich kůže dotéká oblečení. V některých případech odmítáme chodit bosí nebo dát bosou nohu bez ponožky do otevřené boty. Také můžeme preferovat chůzi po špičkách. Vadí nám krém nebo voda na kůži, zvláště pak na obličeji. Obvykle nemáme v oblibě stříhání a česání vlasů, stříhání nehtů nebo čištění zubů, obzvláště jako děti. Může být také velmi vybíraví v jídle, protože nesneseme určité textury v ústech.

Je také možné, že jsme přecitlivělý vůči bolesti. Vnímáme extrémní nepohodlí, pokud se například odřeme nebo škrábneme. Také pociťujeme mnohem větší bolest, když máme zdravotní problémy, kupříkladu když nás bolí hlava nebo zub. Může se u nás projevovat velká lechtivost. Existují i další varianty hmatové hypersenzitivity, například můžeme být příliš vnímavý vůči teplu a nosit neustále krátké rukávy, nebo naopak vůči zimě a oblékat se do několika vrstev nezávisle na roční době.

Hmat je, jak bylo výše řečeno, velmi komplexní termín. Není proto možné vyjmenovat všechny symptomy naší poruchy. Každopádně, pokud jste se našli v mnoha z nich, s velkou pravděpodobností jí trpíte. Žití s touto odchylkou může být někdy náročné. Proto je důležité najít si způsoby, jak se se světem kolem sebe vypořádat. Vždy nosme pohodlné měkké oblečení a boty. Berme si tolik vrstev oblečení, kolik je nám libo a neohlížejme se na roční dobu. Použijme lék proti bolesti, pokud jsme přehnaně citliví kupříkladu na bolest hlavy. Kupme si měkký kartáček na zuby a udělejme si takový účes, abychom si nemuseli vlasy často stříhat. Také řekněme lidem kolem sebe, že trpíme touto poruchou a požádejme je, aby se nás co nejméně dotýkali. Zkrátka a dobře udělejme cokoli, co nám pomůže cíti se dobře.

Sama žiju právě s touto odchylkou. Jsme hypersenzitivní vůči doteku, bolesti a tlaku. Často chodím po špičkách a nosím dlouhé rukávy, abych zamezila vlivu prostředí na mou kůži. Také mám vždy nasazené ponožky a nemohu snést určité druhy jídel. To je také hlavním důvodem, proč jsem vegetarián. Vůbec nemám ráda, když se mě ostatní lidé dotýkají nebo když musím stát uprostřed davu. Někdy mi tato porucha způsobuje velmi nepříjemné pocity, přesto však patří ke mně se vším všudy.

Předpokládáte, že byste moli mít právě tuto odchylku? Jaké jsou vaše příznaky? Chtěli byste sdílet váš příběh nebo zodpovědět otázku? Napište nám do komentářů pod článkem. Nezapomeňte, jsme tu jako vždy pro vás!


Komentáře