Čichová hypersenzitivita

Dnes se společně podíváme na další poruchu zpracování smyslových vjemů, tentokrát na čichovou hypersenzitivitu. Tato odchylka ovlivňuje naše vnímání pachů. Zkrátka a dobře jsem přespříliš citlivý vůči nejrůznějším čichovým stimulům, neboť náš mozek nedokáže správně zpracovat právě ony čichové vjemy.

Podívejme se společně na hlavní symptomy této poruchy, abychom si tak celou věc ujasnili.

Nutno znovu zdůraznit, že jsme zkrátka nepřiměřeně moc citlivý vůči pachům. Svět kolem nás se nám jeví jako místo plné nejrůznějších prapodivných vůní, které nám způsobují smyslové přesycení. Pachy nám mohou činit značný diskomfort. Dokonce se kvůli nim často vyhýbáme určitým místům, například veřejné dopravě nebo restauracím. Zpravidla registrujeme takové pachy, kterých si nikdo jiný ani nevšimne. Z určitých vůní nám může být dokonce fyzicky špatně, například ze silných parfémů nebo určitých jídel. Potom můžeme odmítat jídla s tímto nepříjemným zápachem. Obecně nám pak dělají zle pachy při vaření, pachy různých domácností nebo vůně všmožnách mastiček a krémů v koupelnách. Někdy si vybíráme lidi, s kterými chceme trávit čas podle toho, jak voní, zvláště pak jako děti. Oblíbená místa si volíme podle stejného klíče. Obvykle se velmi často umíváme, neboť nemůžeme vystát zápach potu. To stejné máme potom tendenci vyžadovat po ostatních.

Našli jste se ve většině z vypsaných příznaků? Je-li tomu tak, jste nejspíše hypersenzitivní vůči čichu. Existuje několik strategií, jak s touto poruchou pracovat, aby se pro nás okolní svět stal příjemnějším místem. Zjistěme, které pachy jsou nám příjemné, a využívejme je, chceme-li zablokovat naopak nepříjemné čichové vjemy. Můžeme si taktéž zakoupit nebo vyrobit vonný náhrdelník. Vytvarujme si z keramické hlíny libovolný tvar, přidejme dírku na provázek a nechme celý výtvor vyschnout. Potom ho doplňme o několik kapek vonného oleje, konkrétně pak toho, který je nám nejpříjemnější. Tuto malou pomůcku můžeme nosit na krku a přivonět si k ní vždy, když nás obklopí nelibé zápachy. Také se vyhněme určitým místům, jež nám dělají velmi zle, pokud je to tedy možné.

Sama jsem nikdy nezažila čichovou hypersenzitivitu. I přesto však dobře rozumím tomu, jak náročná může tato porucha být, mám totiž bohaté zkušenosti s jinými podobnými poruchami. Nebojte se vyuoužít jakékoli kompenzační strategie, a to kdykoli!

Tušíte, že byste mohli mít právě tuto odchylku? Jaké jsou vaše symptomy? Máte nějaké otázky? Napište nám do komentářů. Nezapomeňte, jsme tu pro vás!


Komentáře

  1. Tímto trpí můj pritel. Je to děs - žádný parfém,lak na vlasy,deodorant, pěna do koupele, pleťové mléko... NIC. A pokud jo,tak venku na zahradě ... co jsem těhotná, chápu ho. Ale pro mne to je celkem složité.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za komentář.Senzorické poruchy, které zde na blogu popisuju, by se mohly zdát jako banální, když jimi člověk ovšem doopravdy trpí, mohou mu značně znepříjemnit život. Zkuste se svým přítelem najít takový parfém nebo třeba tebou zmíněnou pěnu do koupele, které by snesl. Většinou se najde vůně, která hypersenzitivním lidem nevadí a je jim naopak příjemná. Pokud by se vám podařilo něco takového najít, pomohlo by to jak tobě tak jemu.
      Jen pro doplnění, poruchy zpracování smyslových vjemů, kam čichová hypersenzitivita patří, se málokdy vyskytují izolovaně. Nemá tvůj přítel ještě další problémy? Ne, že by to bylo nutností, u lidí se může vyskytovat třeba jenom čichová hypersenzitivita a nic víc. Je však jistá pravděpodobnost, že by tvůj přítel mohl mít ještě něco dalšího.

      Vymazat
  2. Moje starsi dcerka si denne stezuje, ze citi hrozny pach. Ja obvykle nic necitim. Sem tam se dopatrame, ze jsem otevrela lednicku nebo pred par hodinama krajela cesnek... nejak nevim co si s tim pocit. Muzu jen vyjadrit pochopeni. S pachem, ktery kolikrat ani necitim nic neudelam. Ale najit pro ni prijemnou vuni a tou to prebit neni spatny napad. :-) Dekuji za clanek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář. Zkuste onu příjemnou vůni, snad to pomůže. Jako velké plus vidím to, že dceři její vnímání pachů věříte a nezlehčujete ho. Nejhořší je, když blízcí lidem se senzorickými poruchami, a vůbec jakýmikoli poruchami, ani nevěří. Jsem ráda, že se článek líbil. :)

      Vymazat
  3. Můj mladší syn (5 let) od malička nesnáší vůni různé čerstvé zeleniny (paprika, ředkvičky, kedluben, apod.). Nejen, že ji díky tomu vůbec nejí (stejně jako ovoce), ale odmítá s námi sedět i u stolu, pokud ji jíme my. Naopak rád očichává nohy (resp.ponožky). Přijde mi, že čím víc smrdí, tím je mu to příjemnější. Nevím moc, co s tím. Obecně má problém s jídlem, což jsem připisovala vývojové dysfázii, a doufala, že ho to časem přejde. To, že by ho to mohlo provázet celý život, mě trochu rozhodilo. Ráda bych mu nějak pomohla..

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud ještě někdo toto bude číst, a budete chtít více pochopit, můžete se mě klidně zeptat, mám tento "dar". Běžné vůně a pachy nijak nevadí a neobtěžují, jen je vnímáte daleko více. Problém je u intenzivních pachů například vonné svíčky, tyčinky, kouř (i cigarety), bezdomovci, příliš silný parfém, mýdlo, jídlo. Tyto pachy vnímáte až tak, že se intenzitou přímo dusíte, nelze u toho fungovat, při každém nádechu cítíte, že můžete až omdlít, jak to přetíží smyslové vnímání. NELZE je na místě přebít jinou vůní, mozek se časem vycvičí tak, že cíleně dokáže ještě více zintenzivnit vnímání nepříjemného pachu i v minimální koncentraci, dokud neodejdete dostatečně daleko. Naopak stalo se mi párkrát za život, že jsem zachytil extrémně příjemnou vůni, opět to přetíží smysl, takovým způsobem jak drogy. Té vůně se najednou nemůžete nabažit, musíte se vrátit, zastavit se a užít si ji. Dokážete cítit pach připáleného jídla nebo hrnce nebo kouře dlouho předtím než to zaregistrují ostatní nebo stříknutí parfému, to všechno na několik pater v domě. Ještě cca 20 minut potom co projdete místem, kde někdo prošel, identifikujete člověka podle jeho specifického pachu. Dokážete identifikovat jeho odložené oblečení, každý předmět má specifický pach. Dobré je na tom to, že máte pravděpodobně i skvělou chuť. Zřejmě to s tím souvisí...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat