Neurodiverzita

Jak jistě všichni víme, na naší planetě se nacházejí lidé různých barev pleti, různé výšky a váhy, různých krevních skupin či různých sexuálních orientací. Stejně tak dobře existují i lidé s různými typy mozků.

Každý z nás si v sobě nese zcela unikátní mozek, jedinečné nápady, pocity a myšlenky. Přesto je však možné rozdělit lidi podle fungování jejich hlav do určitých skupin. Osvětleme si celý tento kocept na analogii s barvou pleti. Existují černoši, jejichž kůže spíše připomíná hnědou, pak také ti, jež jsou úplně tmavý, přesto je však můžeme všechny zařadit do jisté kategorii, v tomto případě tedy do ketegorie černochů.

Co se našich mozků týče, situace je zcela totožná. Pokud fungujeme v rámci současné normy pro to, jak se fungovat má, jsem neurotypiky. Odlišujeme-li se však jakýmkoli způsobem, ať už se jedná o specifické či nespecificé poruchy učení, ADHD, autismus, některé z duševních nemocí či poruch osobnosti, zkrátka pokud jsme v nějakém směru jiní, nazýváme se neurodiverzními.

Slovo neurodiverzita pak v podstatě znamená, že na světě existují odlišné mozky, z nichž každý funguje specifickým způsobem. Když se nad celou problematikou zamyslíme do detailů, dojde nám, že někdo, jako čistokrevný neurotypik, čili člověk naprosto "normální" ve všech směrech, nemůže být ani k nalezení, protože, jak bylo řečeno na začátku, každý máme svůj unikátně úžasný mozek. Každopádně však můžeme o mnoha lidech říct, že spadají do určité v současnosti uznávané normy a nazývat je tak neurotypiky. Všechny ostatní je pak dobré označovat za neurodiverzní.

Neurodiverzita sama o sobě je pojmem dosti širokým. Můžeme být neurodiverzní v jedné, nebo i více oblastech. Pokud máme například ADHD, dyslexii a deprese, jsme vlastně trojnásobně neurodiverzní.

Ale proč o tom všem vlastně píši? Neurodiverzita jako taková je pouze biologickou záležitostí, stejně tak jako zmiňované krevní skupiny nebo sexuální orientace. Váže se na ni ovšem tzv. paradigma neurodiverzity, o němž si budeme povídat příště. A co ono paradigma vlastně představuje? Nemáte-li tušení, těšte se na další článek!

Symbol neurodiverzity.

Komentáře