Klasifikace duševních poruch

Milí návštěvníci, opět vás vítáme na našem blogu. 

V minulém článku s názvem Diagnóza, jsem slíbila, že se již brzy vrhnu do stručných popisů jednotlivých duševních problémů. Ještě předtím však považuju za důležité, seznámit vás alespoň se základy psychologického klasifikováním a členění všemožných nemocí. Vysvětlíme si tedy, co je to neuróza a psychóza. Také si ukážeme základní rozdíly mezi nimi, abyste se v dané problematice dobře zorientovali. Navýc si na obrázku pod textem ukážeme  jaké druhy psychických poruch můžeme vůbec mít.

Začněme tedy rozdílem mezi neurózou a psychózou. Neuróza je zjednodušeně řečeno taková porucha, při níž si člověk uvědomuje, že je nemocný. Má zkrátka a dobře náhled na svou nemoc. Během psychózy naopak tento náhled ztrácíme, nejsme si vědomi reality, nebo vnímáme realitu jistě pokřiveným způsobem. Na rozdíl neuróz, které by se daly označit za běžné, je psychóza poměrně vzácným jevem. Je také ve většině případů vážnější, než-li neuróza.

Koukněte se na obrázek dole pod textem. Znázorňuje, které nemoci či poruchy spadají pod neurózy, které pod psychózy a jak se člení.


Navíc se těšte na další článek, tentokrát již o některé z konkrétních poruch, přesně tak, jak jsem slíbila!


Máte nějaké otázky? Chcete s námi sdílet svoje zkušenosti? Narazili jste na chyby nebo nejasnoti, které byste potřebovali vysvětlit? Neváhejte a napište nám do komentářů! Opět jsme tu jen a jen pro vás.

Komentáře