Otevřený dopis médiím, která spojují autismus s kriminálním chováním

Vážená média,

obracíme se na vás kvůli masové vraždě, k níž došlo v Torontu v pondělí 23. 4. 2018 a o které jste informovali v tisku, popřípadě v televizním vysílání.

Někteří z vás, konkrétně server iDNES.cz, tv.nova.cz, TV Barrandov, Aktuálně.cz a Česká televize uvedli ve spojitosti s touto vraždou údaj, že měl útočník Aspergerův syndrom. Tato informace však nebyla nikde potvrzena. Zahraniční web The Globe and Mail zmínil pouze toto: „Jako nespolečenského člověka, který trpěl formou sociální poruchy, jej listu The Globe and Mail popsali i další spolužáci. V místním listu se v roce 2009 objevila stížnost Soni Minassianové, že její syn, který trpí Aspergerovým syndromem, ztratí přístup ke speciálnímu vzdělávání. Kanadským novinářům se ale nepodařilo ověřit, jestli je oním zmíněným chlapcem Alek Minassian.“ Jiné servery se o Aspergerovu syndromu nezmiňují vůbec.

Zdroje:
CNN The man accused of mowing down Toronto pedestrians is charged with murder
https://edition.cnn.com/2018/04/24/americas/toronto-van-investigation/index.html

BBC Toronto van attack: What we know about the suspect
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-43877137

The Guardian Toronto suspect named as Alek Minassian after van hits pedestrians – as it happened
https://www.theguardian.com/world/live/2018/apr/24/driver-kills-nine-toronto-live-updates

Jedná se tedy o pouhou domněnku. Prezentovat ji jako fakt považujeme za nesprávné. Spojovat Aspergerův syndrom, popřípadě duševní poruchu obecně s násilným činem, jako se tomu děje například v článku s titulkem „Masakr v Torontu spáchal student (25). Je to podivín, říkají spolužáci“ zveřejněné dne 24. 4. 2018 na webu tv.nova.cz nebo uvádět diagnózu Aspergerova syndromu společně s faktem, že jeho údajný nositel spáchal masovou vraždu, jako třeba v titulku „V Torontu zabíjel ajťák s Asperegrem. Byl neškodný, říkají spolužáci“, který přísluší článku vydanému dne 24. 4. 2018 na serveru iDNES.cz potom hodnotíme jako diskriminační a stigmatizující.

Žádný výzkum neprokázal spojitost mezi autismem a zapojením se do trestné činnosti. Lidé s poruchou autistického spektra tedy nepáchají trestné činy, vraždu nevyjímaje, o nic častěji než ostatní. Naopak se stávají ve větší míře, nežli je tomu u neurotypické části populace, oběťmi násilí. (Příklad vědecké studie dokládající tato tvrzení: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00223980.2016.1175998) Není tedy důvod domnívat se, že by čin útočníka jakkoli souvisel s diagnózou Aspergerova syndromu, a to i v případě, kdyby ji měl. Zmiňovat tuto poruchu v kontextu spáchané vraždy považujeme za stejně diskriminační, jako by bylo kupříkladu uvést rasovou příslušnost pachatele v souvislosti s obdobným činem.

Faktem však zůstává, že se přibližně 95% lidí s PAS během života setkalo s nějakou formou šikany, ať už ve škole, na pracovišti nebo obecně ve společnosti. Nepřijetí, ponižování, zmíněná šikana a sociální izolace potom vede ke zvýšené sebevražednosti mezi autisty (zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171023180114.htm) a může přispívat k frustraci, která by v některých případech společně s mnoha dalšími faktory mohla vyústit až v to, že se člověk rozhodne zabíjet. Nutno však zdůraznit, co přesně je vlastně na vině. Není to samotný autismus, ale přístup společnosti k lidem, kteří ho mají.

Ve zpravodajství TV Barrandov ze dne 24. 4. 2018 byl ve spojení s událostmi v Torontu Aspergerův syndrom označen za poruchu chování. Tento údaj pokládáme za dezinformaci. Ve skutečnosti se jedná a pervazivní vývojovou poruchu, která se svojí definicí od jakékoli poruchy chování výrazně liší.

Jakožto lidé s PAS bychom všechna média, která spolu s tímto případem zmiňovala Aspergerův syndrom, rádi požádali o pozměnění svých článků tak, aby autisty nediskriminovaly, neuváděly nepravdivé informace a nepřispívaly ke stigmatizaci této poruchy. Zároveň vás žádáme, abyste se lidem s autismem omluvili.

Považujeme za důležité, aby se ve spojitosti s poruchami autistického spektra šířila kvalitní osvěta a aby se všichni ti, kteří mohou ovlivňovat veřejné mínění a o dané problematice mluví, do případné osvěty zapojili a svými výroky přispívali k destigmatizaci, nikoli k opaku. Rádi bychom tedy touto cestou vyzvali média, aby šířili osvětu, ověřené informace a pochopení, nikoli neověřená nebo přímo nepravdivá tvrzení a stigma.

S pozdravem,

Monika Malachová jako zástupce několika lidí s Aspergerovým syndromem, s nimiž byl tento dopis psán a dalších z naší komunity, kteří se k němu připojují 

Komentáře

  1. Super. Napsala jsi to moc dobře. Já to psala víc jako skutečnou kritiku, ty víc jako snahu o apel. Snad to k něčemu bude.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc Te chvalim za obhajobu vsech autistu i aspergeru.Je to prikladny postoj k lidem,o kterych toho spolecnost mnoho nevi nebo jen zkreslene.Na Tvem postoji si mohou uvedomit,jak dokazete jit proti nepodlozenym a ukrivdujicim vyrokum novinaru,meli by se nad svym postojem zamyslet a teto skupine nasich obcanu pomahat alespon tim,ze budou verejnost seznamovat s pravdivymi informacemi a pripadne seznamovat s uspechy autistu ajejich pravdivosti a uprimnosti.Moc se mi libi novy desigen Tvych stranek.Je poutavy a prehledny.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat